Frans van Seumeren heeft ‘geen moment genoten’ van jubileumjaar FC Utrecht: ‘Ik hoef Gudde niet meer te spreken’

Frans van Seumeren, grootaandeelhouder bij FC Utrecht

Het 50-jarige jubileum van FC Utrecht had het hoogtepunt in de clubhistorie kunnen worden. Maar het liep anders. Geen feest met fans, geen bekerfinale, geen Europees voetbal en geen gehoopte aanval op de top 3. Grootaandeelhouder Frans van Seumeren blikt terug op een donker jaar, maar ziet lichtpuntjes. ,,Misschien mogen we in maart weer met supporters in het stadion voetballen.”

Het had zo’n mooi jaar kunnen worden
,,Zeg dat wel. Alles klopte. We wonnen de halve finale van de KNVB-beker van Ajax. Een schitterende avond was dat. We zouden in de bekerfinale tegen Feyenoord revanche kunnen nemen voor de verloren finale van 2016 en gezien de vorm van dat moment had ik er alle vertrouwen in dat dat zou gaan lukken. Bovendien streden we in competitieverband nog mee om Europees voetbal. Alles was aanwezig om van het naderende jubileum een prachtig feest te maken.”

Totdat corona kwam

,,Op dat moment leek alles zich tegen ons te keren. De competitie werd afgebroken en de de KNVB haalde een streep door de bekerfinale. Die werd niet meer gespeeld. Ook besloot de KNVB om de competitie niet meer uit te spelen. We hadden nog twee ijzers op het vuur, maar ineens hadden we niets meer. Geen bekerfinale en daarnaast mochten we ook niet meer het inhaalduel tegen Ajax spelen, waardoor ons de kans werd ontnomen om op plek 5 te eindigen die eveneens recht gaf op Europees voetbal.”

U kunt zich er nog steeds over opwinden
,,Zeker. Dit was duidelijk een voorgekookt plan van de drie grote clubs met instemming van de KNVB. Zij hadden er belang bij dat het zo ging. Ajax en PSV konden de Champions- en Europa League in, Feyenoord kreeg de bekerfinale cadeau van meneer Gudde (directeur KNVB en oud-directeur Feyenoord red.) en wij stonden met lege handen, want ze besloten ook nog om niet ons, maar Willem II Europa in te laten gaan.”

U heeft zich hardgemaakt om maanden later alsnog de bekerfinale te spelen

,,Klopt. Maar er was al een een-tweetje gemaakt tussen de KNVB en de UEFA om deze wedstrijd zogenaamd op sportieve gronden toe te kennen aan Feyenoord. Of dat sportief is betwijfel ik. Daarna kwam er alsnog een kans om de bekerfinale te spelen doordat de UEFA de inschrijving uitstelde voor het Europa League toernooi.”

,,We hadden de finale dus makkelijk voor het begin van het nieuwe seizoen kunnen spelen, maar ook daar ging de KNVB niet in mee. Daardoor werd Nederland zo’n beetje het enige land waar geen bekerfinale werd gespeeld. Sportief gezien voor ons een domper, maar ook financieel een forse tegenvaller. Er was 6 miljoen te verdelen. Wij kregen als druppel op een gloeiende plaat 6 ton voor de misgelopen inkomsten van meneer Gudde.”

Heeft u Eric Gudde nog gesproken na die tijd?
,,Ik hoef Gudde niet meer te spreken. Als voorzitter van de KNVB is hij uiteraard welkom in ons stadion, maar van mij krijgt hij geen hand. Ook niet als dat weer mag.”

Heeft u wel een beetje kunnen genieten van het 50-jarige bestaan van uw club?
,,Nee, ik heb er eerlijk gezegd geen moment van genoten. Maar dat heeft ook mee te maken met de tegenvallende resultaten. We hadden gehoopt dat we met deze selectie, die is versterkt met spelers als Mahi, Warmerdam en Elia, bovenin zouden meedraaien. Dat had ons jubileumjaar extra glans moeten geven.”

De ambities konden niet worden waargemaakt
,,We hebben alleen maar pech gehad. We hebben tegen Ajax verloren, terwijl we tien minuten voor tijd met 4-3 voorstaan. Het zat ook niet mee. Ik kan zo vijf wedstrijden opnoemen waarin we zat kansen hebben gehad om te winnen, maar het niet lukte. Feyenoord, ADO, VVV, Heerenveen, Groningen: het verhaal is bekend.”

Als het iedere week niet lukt, is het misschien meer dan pech alleen?
,,Dat ben ik met je eens. Als het zo vaak gebeurt dan heeft het met mentale weerbaarheid te maken. Dan gaat het in de hoofdjes zitten en wordt het nog vervelender. Hopelijk zijn we nu door de overwinning op Emmen wat gesterkt in dat aspect.”

Gaat FC Utrecht ondanks de valse start nog Europees voetbal halen?
,,Ik blijf daar wel positief in, want hoewel ik van sommige spelers iets meer verwacht, blijf ik ervan overtuigd dat wij een hartstikke goede selectie hebben. We hebben geen echte spits? Dalmau is een echte spits. Die heeft gelukkig tegen Emmen een belangrijk doelpunt gemaakt.”

,,We hebben in jongens als Mahi en Sylla spitsen met potentie. We hebben veel onnodige punten verspeeld en staan daardoor niet op de plek waarop we hoopten. Maar we spelen meer dan twintig wedstrijden. Er is van alles mogelijk.”

Maar over een aanval op de top 3 moeten we het voorlopig maar even niet hebben?
,,Dat is vaak verkeerd uitgelegd. Je mag toch best ambities hebben. Als je jaren bij de eerste zes eindigt dan mag je toch de wil uitspreken om de top 3 aan te vallen. Dat is toch geen schande? Als je nu kijkt naar de wedstrijden tegen PSV en Feyenoord. Dan zie je dat we ze qua niveau aanvallen. Iedereen zeurt daar over, maar daar ben ik wel een keer klaar mee.”

Hoe is het voor u om als een van de weinigen in een leeg stadion naar FC Utrecht te kijken?
,,Ik vind daar eerlijk gezegd geen zak aan zonder publiek. Je zit dan met een groepje van vier en je maakt er het beste van, maar ik verlang enorm naar publiek in het stadion. Ik verwacht dat we in maart weer voorzichtig wat supporters binnen mogen laten.”

Zijn er lichtpuntjes in dit donkere jaar bij FC Utrecht?
,,Wat me veel deugd doet is de maatschappelijke rol die we vervullen als club. De worstenman die met kerstpakketten bij supporters langs de deuren gaat, het kerstdiner voor de ouderen waar ik alleen maar blije gezichten zag. De solidariteit van de supporters, die toch weer een seizoenkaart kochten.”

,,De solidariteit ook van de sponsors die ons allemaal trouw blijven. Juist in deze moeilijke tijd zie je dat er ontzettend veel liefde is ontstaan voor de club. Daar word ik heel blij en gelukkig van. Dat echte Utrechtse gevoel van warmte en loyaliteit dat waardeer ik zeer en dat maakt FC Utrecht zo’n mooie club.”

bron: https://www.ad.nl/utrecht/frans-van-seumeren-heeft-geen-moment-genoten-van-jubileumjaar-fc-utrecht-ik-hoef-gudde-niet-meer-te-spreken~a0ee807f/