Waarom FC Utrecht Van den Brom zo makkelijk naar Racing Genk laat gaan

Uitgerekend in het jubileumjaar, het ideale seizoen om de ambities enige gestalte te geven, vertrekt één van de belangrijkste pionnen in het project van FC Utrecht. Trainer John van den Brom tekent waarschijnlijk nog vóór het weekend bij Racing Genk. En, gek genoeg, lijkt dat voor alle partijen het beste.

Door Tim Reedijk

Zondag staat de wedstrijd op het programma die traditioneel de wedstrijd van het jaar wordt genoemd in het Utrechtse, thuis tegen Ajax. Dat dat een gemankeerd duel zou worden, was al even duidelijk. Grootaandeelhouder Frans van Seumeren vertelde gisteren tegen deze nieuwssite dat FC Utrecht een verzoek deed om dat duel later dit seizoen te spelen, om het hopelijk nog enigszins cachet te geven. Hij kreeg, opnieuw, nul op het rekest van de KNVB.

Dus: geen publiek. Geen ‘worstenman’ Rob. Geen Wesley Sneijder in de skyboxen. Maar na vandaag is ook duidelijk: géén John van den Brom. Eerder deze week nam Racing Genk, de nummer zeven van België, contact op met zijn management. Hij was na de afzegging van Marc Brys de belangrijkste gegadigde om de vertrokken Jess Thorup op te volgen. Vanmorgen al vonden Racing Genk en FC Utrecht elkaar al met een akkoord. Om maar weer eens aan te geven dat de technische kant van de Domstedelingen niet van plan was om Van den Brom koste wat kost binnenboord te houden.

Daar zit ook wel een beetje de crux. ,,John is erg ambitieus en omarmt de langetermijnvisie van FC Utrecht”, schreef technisch directeur Jordy Zuidam op de website van de club bij de aanstelling van Van den Brom. Na jaren waarin er vaker van trainer werd gewisseld dan gewenst – van Erik ten Hag tot Jean-Paul de Jong en van Dick Advocaat tot nu Van den Brom – was het tijd voor vastigheid, een langetermijnvisie. Zelfs Advocaat vond dat het tijd was dat FC Utrecht daar voor zou kiezen, toen hij besloot om een aanbod voor nóg een jaar FC Utrecht af te slaan. Met een trainer voor de lange termijn kon er geschaafd worden aan een nieuw FC Utrecht, dat geleidelijk – ook door slagvaardiger te zijn op de transfermarkt – tegen de top van Nederland aan kon schuren.

Lange termijnvisie:

Sinds de aanstelling van Van den Brom ontstond er ander voetbal, aanvallender voetbal. Maar bovenal was FC Utrecht wisselvallig, een immer terugkerend aspect in de Domstad, variërend van een zege op PSV (3-0) tot een nederlaag bij RKC Waalwijk (2-1). Toen de coronapandemie de competitie stillegde, kwam FC Utrecht een puntje tekort (met een wedstrijd minder, dat wel) om een voorrondeticket voor de Europa League te bemachtigen. Van den Broms grootste prestatie met FC Utrecht was het bereiken van de bekerfinale. Feit is dat Van den Brom één zege verwijderd was van tastbaar eremateriaal en de groepsfase (!) van de Europa League. Die kans werd hem ontnomen. Wie weet hoe de wereld er had uitgezien als Genk zich had gemeld, maar bekerwinnaar FC Utrecht vanavond een groepsfasewedstrijd in de Europa League op het programma had. Is Genk dan nog steeds een trein die je niet kunt laten passeren?

Jubileum

Dit seizoen moest het dan maar gebeuren, in het jaar dat FC Utrecht vijftig jaar bestaat. Dat jubileum werd aangekleed met een heuse talkshow op 1 juli, waar de torenhoge ambities maar weer eens benadrukt werden. Maar het hield nog niet over in de eerste zes eredivisiewedstrijden van dit seizoen. FC Utrecht had veel hoger kunnen staan als er ‘gewoon’ was gewonnen in de wedstrijden waarin het veel beter was, tegen VVV-Venlo (1-1), SC Heerenveen (1-1) en FC Groningen (0-0). Maar wat beklijft is die oorwassing bij Heracles Almelo afgelopen weekend: 4-1. Dit FC Utrecht is nog niet op het niveau om, à la Vitesse, een serieuze uitdager van de vaderlandse top te zijn in de beginfase van dit seizoen.

En natuurlijk stak dat ook bij de beleidsbepalers in de Domstad. Ook dáárom ging FC Utrecht er niet vol voorliggen toen Racing Genk een mooie som geld – naar verluidt zo’n half miljoen euro – neertelde op de burelen van de Domstad. Van den Brom had allang bepaald dat hij een nieuw Belgisch avontuur, na Anderlecht van 2012 tot 2014, wel zag zitten. En sla de Belgische media er maar eens op na: hij staat er uitstékend op bij onze zuiderburen. Terwijl onder supporters het gemor over Van den Brom en diens (tactische) keuzes al langer bezig is. Er zit méér in dan er sinds de aanstelling van Van den Brom wordt uitgehaald, dat proef je al veel langer in alle geledingen.

Ga je dan als FC Utrecht zijnde een stokje steken voor een transfer van een trainer die graag weg wil, die ook nog geen héél bijzondere dingen heeft gepresteerd met FC Utrecht? Laat je die som geld lopen in coronatijden? Nee, dus. Binnen no-time waren de clubs eruit. Nu is het aan Van den Brom om tot een akkoord te komen met Genk, maar dat is een kwestie van tijd. Het moet wel heel raar lopen als Van den Brom zondag in de dug-out zit, tijdens de wedstrijd van het jaar in het jubileumseizoen.