Dalmau als invaller opnieuw trefzeker voor FC Utrecht en maakt de 2-2 tegen AZ

AZ heeft zondagmiddag in het laatste duel van 2020 de aansluiting met Feyenoord en Vitesse niet gevonden. Na een duel waarin de bezoekers lange tijd de controle hadden leek Calvin Stengs tien minuten voor tijd de matchwinner te worden, nadat eerder Eljero Elia en Teun Koopmeiners een 1-1 stand op het scorebord hadden gezet. Adrian Dalmau stak in de blessuretijd echter nog een stokje voor een Alkmaarse driepunter (2-2).

De wedstrijd in Utrecht was aanvankelijk bedoeld als openingswedstrijd van het seizoen, maar werd verwijderd uit de eerste speelronde om AZ zich optimaal te kunnen laten voorbereiden op het treffen met Dynamo Kiev in de voorronde van de Champions League. Door de drukke voetbalkalender was er pas op het scheiden van 2020 tijd om het duel in te halen, wat voor de Eredivisie-fan een leuk Eredivisie-toetje opleverde.

AZ had grote belangen bij een overwinning in Utrecht, want met drie punten zouden zowel Feyenoord als Vitesse worden bijgehaald op de ranglijst. Dat was met het oog op het januari-programma van groot belang, want in die maand treffen de Alkmaarders in competitieverband zowel PSV, Feyenoord als Ajax. Desalniettemin legde de ploeg van interim-trainer Pascal Jansen een wat moeizame eerste helft op de mat. De bezoekers hadden weliswaar het meeste balbezit, maar konden dat totaal niet uitdrukken in doelkansen. Twee kansjes waren er, voor Teun Koopmeiners en Jesper Karlsson, maar veel overtuiging zat daar niet in.

Dan deed FC Utrecht het op haar beurt slimmer. Het gunde AZ het balbezit van harte, maar hield ondertussen zelf de rijen uitstekende gesloten­ – daarbij rekenend op de snelle omschakeling via Elia en Gyrano Kerk. De eerste keer dat de thuisploeg dat concept uitvoerde was dan ook direct succesvol. Elia werd met een heerlijke pass van Mark van der Maarel weggestuurd, omspeelde Marco Bizot en schoot beheerst binnen. Van juichen kwam het echter niet, omdat arbiter Pol van Boekel Elia op aangeven van zijn assistent terugfloot wegens buitenspel. Met dank aan VAR Clay Ruperti konden de Utrechtste vuisten even later echter alsnog de lucht in, omdat de hak van Koopmeiners het buitenspel bleek op te heffen. De mooie goal van Elia bleek direct het enige echte hoogtepunt van de eerste helft, want echt openbreken deed de wedstrijd niet. Utrecht bleef het voorzichtig aan doen, terwijl AZ het in aanvallend opzicht gewoon niet echt kon brengen.

FC Utrecht-trainer René Hake moet in de rust hebben geconcludeerd dat zijn strijdplan eigenlijk prima werkte, want het spelbeeld van de eerste helft zette zich na de onderbreking voort. De thuisploeg werd heel even opgeschrikt door een kans van Karlsson maar herpakte zich vlug en bleef geconcentreerd verdedigen, AZ daarbij het idee gevend dat het de controle had. Toch leek AZ zich ervan doordrongen dat het een tandje bij moest schakelen, wilde het Utrecht aan het wankelen brengen.

Daarbij kreeg het na een uur voetballen nu zelf wat hulp van de VAR. Na een jammerlijk gemiste kans van Boadu kon Karlsson uithalen, maar raakte hij de bal niet goed. Arbiter Van Boekel liet het moment voor wat het was, maar Ruperti was wel scherp en zag dat Simon Gustafsson de bal op zijn arm kreeg. Na het bekijken van de beelden was ook Van Boekel snel overtuigd, waarna Koopmeiners mocht aanleggen vanaf elf meter. De penalty van de AZ-aanvoerder was niet geweldig, maar verdween wel achter Eric Oelschlägel in het doel.

De gelijkmaker was een streep door de Utrechtse rekening, want de thuisploeg hinkte nu op twee gedachten. Toch bleek het de opmaat na een zeer plezierige slotfase van de wedstrijd. AZ bleef zoeken naar de overwinning, die er via Stengs ook leek te komen. De Oranje-international, die feitelijk een matige wedstrijd op de mat had gelegd, maakte zo’n tien minuten voor tijd ruimte voor zichzelf en schoot met een droge knal raak: 1-2. Daarmee leek AZ op weg naar de drie punten, maar de kurk bleek pas op dat moment echt van de fles.

FC Utrecht bleek namelijk nog wel een slotoffensief in de benen te hebben. Met vijf minuten blessuretijd kreeg het daar ook de tijd voor en bracht het AZ-goalie Bizot meermaals aan het wankelen. Een bal van Warmerdam werd van de lijn gehaald en na een corner werd de bal maar nét overgetikt. Na een heuse schiettent was het vervolgens Dalmau die voor zijn ploeg toch nog een punt redde door de 2-2 binnen te frommelen. Het was over negentig minuten gezien een terechte uitslag, al zal AZ flink balen van de late puntendeling.
Opstellingen en beoordelingen:*

FC Utrecht: Eric Oelschlägel 7, Django Warmerdam 5, Justin Hoogma 6.5, Tommy St. Jago 6.5, Mark van der Maarel 7; Bart Rameselaar 6 (76. Adrian Dalmau -), Simon Gustafson 6.5, Joris van Overeem 6; Eljero Elia 6.5 (65. Moussa Sylla 5.5), Sander van de Streek 5, Gyrano Kerk 5.5

AZ: Marco Bizot 6; Pantelis Hatzidiakos 6.5, Yukinari Sugawara 5, Teun Koopmeiners 7, Owen Wijndal 6; Fredrik Midtsjø 7, Etienne Reijnders 5.5, Hakon Evjen 5 (58. Ferdy Druijf 5.5); Myron Boadu 5 (89. Juan Castillo -), Calvin Stengs 6, Jesper Karlsson 5.5 (81. Zakaria Aboukhlal -)

Man of the Match:Teun Koopmeiners
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling