Horrormiddag voor onthutsend zwak FC Utrecht in Almelo

UTRECHT – Een onthutsend zwak FC Utrecht heeft zondag in Almelo tegen Heracles de eerste nederlaag in de eredivisie geleden. Het elftal van John van den Brom kon geen moment imponeren en ging hard onderuit: 4-1.

Kerk op de bank, Elia voor het eerst in de basis
Van den Brom had opnieuw een plaats onder de lat ingeruimd voor doelman Thijmen Nijhuis, die in het bekerduel met FC Dordrecht een bijzonder weifelende indruk maakte. Gyrano Kerk was niet geheel okselfris en begon op de bank. Er was voor het eerst in de eredivisie een basisplaats voor aanwinst Eljero Elia, die het tot nu toe vooral met invalbeurten moest doen.

Vroeg in de achtervolging
Net als vorige week tegen FC Twente moest FC Utrecht al vroeg in de achtervolging. Een op het oog ongevaarlijke hoekschop van de thuisploeg werd volkomen gemist door doelman Nijhuis, waarna het voor Rai Vloet een koud kunstje was om de openingstreffer te maken: 1-0.

In het restant van de eerste helft wist FC Utrecht geen moment in de wedstrijd te komen en kreeg het maar geen grip op uitblinkers Vloet en Silvester van der Water. Het leidde op slag van rust tot de verdiende 2-0 voor Heracles. Een voorzet op maat werd binnengekopt door Van der Water.

Van den Brom grijpt in tijdens de rust
Na de rust verschenen er liefst drie nieuwe spelers aan de aftrap. Willem Janssen maakte na lang blessureleed weer zijn rentree en ook Giovanni Troupée en Kerk kwamen binnen de lijnen. Met dik een uur op de klok kreeg FC Utrecht de aansluitingstreffer in de schoot geworpen, toen Simon Gustafson een strafschop benutte: 1-2.

Tot een slotoffensief leidde het allerminst, want amper twee minuten later lag de bal alweer achter Nijhuis in het net. Een inzet van Vloet viel via het been van de ingevallen Janssen binnen: 3-1. In het restant van de wedstrijd gaven de bezoekers Vloet nog gelegenheid om zijn uitstekende wedstrijd te bekronen met een hattrick: 4-1.
2′ Rai Vloet (1-0)
45+1′ Silvester van der Water (2-0)
62′ Simon Gustafson (2-1, pen.)
63′ Rai Vloet (3-1)
71′ Rai Vloet (4-1)
Ranglijst
FC Utrecht staat na zes wedstrijden op een achtste plaats in de Eredivisie. Komende week wacht in stadion Galgenwaard het duel met koploper en rivaal Ajax.